Welkom in Longyearbyen, je vakantie naar Spitsbergen begint hier! Je bent vanaf 14.00 uur welkom op de Antigua. De hut wordt je toegewezen en nadat je geïnstalleerd bent staat er een lichte maaltijd voor je klaar. Het schip vertrekt 's avonds of afhankelijk van het weer de volgende ochtend.
Al vanaf 2009 chartert Askja Reizen iedere zomer het bijzonder sfeervolle zeilschip Antigua voor twee vertrekdata waarbij we proberen met dit schip heel Spitsbergen rond te varen. Meestal lukt het, maar helemaal zeker is dat niet. Soms dwingen ijs, windrichting en stroming ons ertoe een alternatieve route te varen. Een reis naar Spitsbergen is een fabelachtige ervaring. Waar vind je nog plekken op deze aarde waar bijna niemand komt? Het landschap is rauw, maar de aantrekkingskracht van deze omgeving, ver weg van ons dagelijks bestaan, is magisch. De fjordenkust en de gletsjers zijn adembenemend. De reizen naar Spitsbergen met de Antigua voeren soms tot aan de rand van het pakijs en dwars door de habitat van walrussen, zeehonden, walvissen en ijsberen. In de korte zomer nestelen ontelbare alken, drieteenmeeuwen, papegaaiduikers en Noordse stormvogels langs de klippen en scharrelen poolvossen op het land hun kostje bij elkaar. Op de spaarzame vegetatie grazen rendieren en wonen poolvossen. Je reist ver weg van de bewoonde wereld, maar daar is het je natuurlijk ook, in elk geval ten dele, om te doen. Onze reizen naar Spitsbergen met de Antigua zijn kleinschalig, uniek en hebben een duidelijk expeditiekarakter. Je maakt een bijzondere tocht op een van de laatste ongerepte plekken op aarde. Geniet mee van dit mooie filmpje, (klik hier) gemaakt aan boord van de Antigua tijdens één van onze reizen Rond Spitsbergen.
We verlaten Tryghamna en zeilen door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat landen we op Fuglehuken, waar Willem Barentsz als eerste reiziger in Spitsbergen voet aan wal zette in 1596. Hier vinden we ook graven van walvisvaarders en bezoeken verschillende kolonies vogels. Mogelijk treffen we zeehonden en walrussen, die hier regelmatig in groepjes vertoeven.
Vrijwel dagelijks wordt op deze reis op de meeste interessante plekken geprobeerd aan land te gaan. De expeditie staf gaat mee en vertelt je meer over deze plaatsen. Zij zijn te allen tijde gewapend, in verband met het gevaar voor ijsberen in Spitsbergen. De gebieden die je bezoekt zijn onbewoond waardoor aanlegsteigers ontbreken. Om op anders ontoegankelijke plaatsen aan land te komen wordt gebruik gemaakt van een zodiac. Op deze dag ligt een bezoek aan de restanten van Smeerenburg in het verschiet, het grootste 17de eeuwse walvisstation op Spitsbergen. In de 17e en 18e eeuw werd er vanuit de Republiek fanatiek op walvissen gejaagd. Een bekende walvisjager-kapitein, die later Neerlands grootste zeeheld wed, was Michiel de Ruyter. We landen ook op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar we vele graven uit de gloriedagen van de walvisvaart treffen.
We varen hetzij naar Sorgfjord, waar we een goede kans hebben walrussen te zien, of naar Murchison Bay, ten noorden waarvan we een droge toendra vinden, de thuishaven van vele rendieren. Hier is ook een Zweeds onderzoeksstation. Als de elementen het toelaten is er misschien ook een mogelijkheid om de Van Dongen bocht te bereiken, Deze bocht, vernoemd naar de Nederlandse poolheld Sjef van Dongen, ligt in het uiterste noordoosten. Van Dongen deed mee aan de reddingsexpeditie die poolreiziger Umberto Nobile moest ontzetten, nadat hij met zijn Zeppelin was neergestort. Het verhaal van deze krankzinnige tocht hoor je aan boord. Daar zal ook de film gedraaid worden, die van het leven van Sjef van Dongen gemaakt is. In 2015 verschenen overigens twee boeken van deze held.
Maar het is goed mogelijk dat we van onze plannen af moeten wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn. Het ideale reisschema zou ons via Ny Alesund en Smeerenburg, de Sorgfjord en de zeven eilanden in het uiterste noorden aan de noordkant van Nordauslandet brengen. Daarna maken we een lange en fraaie zeedag langs de gletsjerfjord om te eindigen aan de zuidkant van de Hinlopenstraat. Daarvandaan willen we langs de oostkust reizen om uiteindelijk weer terug te keren waar we begonnen: in Longyearbyen, het start- en eindpunt van je reis naar Spitsbergen. Mocht dat niet lukken, dan is de tweede optie om via de Hinlopenstraat terug te varen. Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een terugreis via de Hinlopenstraat is een geweldige route en we vermijden altijd herhaling. Fjorden genoeg onderweg! Aanlegplaatsen onderweg zijn afhankelijk van weer en ijsgang en natuurlijk van de kans om ijsberen te zien.
Omdat de reis in augustus een dag langer is heb je bij deze reis ook dag 15 nog als vaardag.
Helaas is de reis ten einde gekomen, neem je afscheid van je medereizigers en de reisleiding en ga je rond 09.00 uur van boord.
Voor juni/juli zal dit op dag 15 zijn, voor augustus op dag 16.
IJs & weder dienende.
Het is goed mogelijk dat we van het reisschema afwijken. Elke route is onder voorbehoud van ijs, wind en weer. Zo gaat dat in het poolgebied. Het programma is verder ook flexibel, want er wordt natuurlijk graag een stukje omgevaren als er een ijsbeer te zien is of om walrussen te bekijken.